John Schilpp
De dagen worden korter, de eerste herfststorm hebben we achter de rug. Ook in de Dorpsstraat is het al vroeg donker. Maar op de hoek van de Graaf Florislaan stromen licht en warmte je tegemoet. Wij stappen binnen bij Eetcafé de Brink, voor een lekker hapje en een gesprek met John Schilpp, horecaman in hart en nieren.
Ben je altijd kok geweest?
John: Altijd. Op mijn 16e in de keuken begonnen. Ik heb in heel wat zaken in Amsterdam gewerkt, van het Okura tot de Oesterbar - dat was toen het beste restaurant van de stad. Later nog zaken in Arnhem en Vinkeveen en natuurlijk kennen veel mensen me van mijn jaren in Muiden.
Wat is dan je band met Muiderberg?
John: Eetcafé de Brink hebben we nu ruim 4 jaar, we zijn open sinds april 2009. Maar kom al 30 jaar in het dorp. Destijds werkte ik bij de Muiderhof in Muiden en moest ik een keer voetballen tegen de zoon van Van der Sluis. Die werd later trainer op de Negen Morgen en toen heeft hij mij gevraagd of ik daar wilde komen spelen.
Wat is het grootste succesnummer op de kaart?
John: Dat ligt er helemaal aan op welke dag je komt kijken! In het weekend komen onze gasten van ver en dichtbij. We hebben veel keus, de kaart verandert om de drie maanden. Maar de gegrilde rib eye, dat is toch wel het koningsnummer. Ik vind het zelf ook het lekkerste op de kaart. Op de woensdag serveren we een verse dagschotel voor een tientje. Daar komen veel vaste klanten op af. En op de dinsdag, als we de pub quiz houden, dan is de zaak afgeladen – en de borrelgarnituur niet aan te slepen. Dat is het veelzijdige van deze zaak: we hebben een restaurant met mooie producten, maar ook een beregezellig café!
Even een nieuwsgierig vraagje. Hoe zit het nou met jou en Nascha?
John: Je bent echt niet de enige die denkt dat we een relatie hebben, hoor. Maar ik zal je even vertellen hoe het zit. Nascha is mijn ex-schoonzus. We hadden al eerder samen gewerkt, dus ik wist wat een warme, fijne persoonlijkheid ze is. Echt ie-der-een kan het prima met haar vinden! Daarnaast kan ze geweldig hard werken. Dus toen ik deze zaak kon krijgen, heb ik haar meteen gevraagd of ze gastvrouw wilde worden. We doen het echt samen.
Doen jullie nog dingen ‘buiten de kaart om’?
John: Eigenlijk is alles mogelijk. Als jij morgen belt en zegt ‘ik wil graag kreeft komen eten’, dan zorgen wij dat er een heerlijke verse kreeft op je bordje ligt. We verzorgen de catering voor allerlei gelegenheden. Gewoon bellen, dan overleggen we wat er kan. En kijk, hier in de gang hebben we een kaart met friet en snacks, voor de ophalers.
Wat is je favoriete plek in het dorp?
John: Het zal je niet verbazen, het liefst ben ik op de plek waar ik ooit in dit dorp begonnen ben – de voetbalvelden op de Negen Morgen. Maar wat ik ook graag doe, is een rondje langs het water lopen met mijn Engelse buldog, Karel.
Tekst en foto’s: Barbara Mounier
woensdag 30 oktober 2013
Eetcafé de Brink: Ik heb een zaak waar mensen zich thuisvoelen..
Nascha en John
Niet in de liefde, maar wél in de zaak een ijzersterk paar.