Fred Dalmulder
Heeft u ze zien hangen, de posters met ‘6 x goud’ erop? Slagerij Dalmulder is weer dik in de prijzen gevallen, bij de Nationale Slagers Vakbeurs. Met worsten en vleeswaren waar niet alleen Muiderbergers, maar klanten uit de hele regio op afkomen. Tijd voor een gesprekje met topslager Fred Dalmulder.
Hoe ben je in Muiderberg terecht gekomen?
Fred: Ik kom uit een echte slagersfamilie, uit Weesp. Mijn opa had zeven jongens, zes daarvan hadden een eigen zaak. Alleen mijn vader niet, die was de jongste. Ik ben dus opgegroeid in de zaak van mijn oom, daar heb ik leren uitbenen. Toen de vakschool, een paar jaar werkervaring... Op mijn twintigste hoorde ik ‘Van Eck uit Muiderberg wil zijn zaak verkopen.’ Ik ben er meteen naartoe gegaan. Eigenlijk zou de neef de zaak overnemen, maar dat ging niet door. Dus toen ik op de stoep stond, zei Van Eck tegen me: ‘Kom maar gauw binnen.’ Hier, in het keukentje waar wij nu zitten, is de zaak beklonken. De eerste jaren waren bijzonder moeilijk, we waren straatarm. Maar het is allemaal goed gekomen. En nu zitten we er al 41 jaar.
Wat maak je het liefst?
De Dalmulders zijn echte worstenmakers. Het liefste maak ik leverworst. Daar zit zoveel traditie in - je moet er ook echt gevoel voor hebben. Het is een uitstervend vak, hoor. Er zijn 2000 slagers in Nederland en daarvan kunnen er misschien nog 150 zelf leverworst maken. Soms krijg ik de vraag: zou je het niet voor willen doen? Daar moet ik dan over nadenken. Ik maak mijn worst al 52 jaar met dezelfde kruiden. Wat écht goed is moet je niet veranderen. We hebben een prachtige worstenmakerij achter, loop maar even mee. Kijk, hier staat de nieuwe afwasmachine en dit is de ‘wolf’, daar maken we gehakt mee. Volgende week wordt er een grotere bezorgd, uit Duitsland. De kruiden voor de leverworst wil je weten? Nee, die houden we geheim.
De verbouwing vorig jaar, dat was een hele klus.
Ja, dat was zeker zwaar. Maar ik hou van vernieuwen! Ik ben altijd op zoek naar de beste apparaten. Je moet met je tijd meegaan. We hebben in die 40 jaar vier grote verbouwingen gehad. En ik regel alles zelf. Ik ben geen gemakkelijke man, dat weet je. Maar als je alles hélemaal goed wilt hebben, dan moet je alles geven. We reizen half Nederland af op zoek naar de mooiste toonbank en de beste apparaten. En het allerbeste, dat zie je dan terug in de winkel.
Je leeft echt voor je zaak.
Fred: Klopt, slager ben je 24 uur per dag. Op woensdagmiddag is de winkel dicht, maar dan sta ik dus achterin worsten te maken, tot een uur of negen ‘s avonds. Je mag echt niet op een uurtje meer of minder kijken. En het lukt ook alleen als de hele familie 110 procent achter je staat. Ans en ik doen alles samen. Mijn dochter Nicole staat altijd in de zaak, dat is toch geweldig. Ook Roy, mijn schoonzoon, doet mee. Hij regelt de lichtkrant. Er komt een tijd, dan gaat Nicole de zaak overnemen. Het zal nog moeilijk voor me worden om langzaam af te bouwen. Gelukkig blijft het in de familie. We hebben toch slagersbloed in de aderen.
Wat is je favoriete plek in Muiderberg?
Dorpsstraat 14! Mijn eigen zaak, midden in het dorp. We zien zoveel mensen, je ziet alles gebeuren. Dat is toch prachtig. En op zondag? Dan geniet ik ervan om lekker de auto te wassen in de voortuin.
Tekst en foto’s: Barbara Mounier
vrijdag 4 oktober 2013
Fred Dalmulder: Slagersbloed in de aderen
Fred dalmulder
Als je het precies goed wilt hebben, moet je alles geven.